eColi dan Mee Kuning

Assalamualaikum...

Sudah sarapan pagi?apakah menu anda pada pagi ini?nasi lemak?kueh teow?atau mee goreng?
Pernahkah anda mendengar tentang eColi?
eColi merupakan Asid Borik dan Ezchericia Coli (E. Coli sebut E-Kolai)yang digunakan didalam membuat mee kuning. Namun, tidak semua mee kuning yang dihasilkan menggunakan eColi contohnya mee kuning keluaran Ushamee Enterprise adalah bebas dari eColi.
Kajian menunjukkan asid borik yang digunakan boleh menyebabkan barah@kanser. Ini kerana asid borik ini banyak digunakan didalam pembuatan detergen untuk mencuci bahagian sulit manusia. Oleh itu, disini saya ingin memberi petua bagaimana ingin mengetahui mee tersebut mempunyai eColi atau tidak. Ambil sedikit mee kemudian rendam bersama dengan air kunyit, sekiranya air tersebut bertukar menjadi merah maka terbukti mee tersebut mempunyai eColi. Selamat mencuba! Sekian.

0 comments: